Útmutató az édesanyák részére a kórház szoptatást támogató irányelvéről | Berettyó Szülészet

A Gróf Tisza István Kórház Szülészeti Osztálya és Újszülött Részlege minden támogatást megad, hogy az édesanyák sikerrel kezdjék el szoptatni újszülöttjüket. Osztályunkon alkalmazzuk a „10 lépés a sikeres szoptatáshoz” WHO-UNICEF ajánlást és betartjuk „Az anyatejet helyettesítő készítmények marketingjének nemzetközi kódexét”. Ugyanakkor támogatjuk a szülők jogát, hogy megfelelő tájékoztatás után dönthessenek csecsemőjük táplálásáról.

Ez a dokumentum az Ön útmutatója a kórház szoptatási irányelvéhez. Amennyiben látni kívánja a teljes irányelvet, kérje azt az Önt ellátó szakdolgozótól.

A kórház egészségügyi dolgozói speciális képzésben részesültek, hogy segíteni tudjanak a szoptatásban.

A várandós anyákat a területen dolgozó, a terhes patológiai osztályon ápoltakat pedig Mészáros Mária (kórházi védőnő) készíti fel a szoptatásra.

A szülőszobán hozzásegítjük az anyákat ahhoz, hogy amennyiben állapotuk megengedi, a szülést követően legalább egy óra hosszat bőrkontaktusban* legyenek az újszülöttjükkel és így valósuljon meg az első szopás. A császármetszéssel születetteket, igény esetén, az apa meztelen mellkasára helyezzük, amíg a bőrkontaktus az anyával megvalósítható nem lesz (*bőrkontaktus: a kisbaba ruhátlanul, betakarva az Ön mellkasának bőrén nyugszik).

A gyermekágyas osztályon segítséget nyújtunk a mellre helyezésben és minden édesanyát megtanítunk a kézi fejésre. Abban az esetben, ha az újszülött valamilyen okból nem maradhat az édesanya mellett, a szülést, ill. a császármetszést követő 6 órán belül az egészségügyi szakdolgozók (csecsemő ápolónő, szülésznő, kórházi védőnő, laktációs szaktanácsadó) segítenek, hogy az édesanya elkezdje a mell kézi fejését, és támogatjuk, hogy rendszeresen fejjen, ezzel támogatva a tejtermelés beindulását és fenntartását. Így lehetővé válik, hogy az újszülött a lefejt kolosztrumot szoptatásbarát módon (kanál, fecskendő, pohár) megkapja. A lefejt anyatejet névvel ellátva, a fejés időpontját feltüntetve, az erre a célra szolgáló hűtőszekrényben helyezzük el.

Törekszünk a kizárólagos anyatejes táplálásra/szoptatásra. Az újszülöttnek csak orvosi indikáció esetén adunk tápszert, szoptatásbarát módszerrel. Osztályunkon teát, cukros vizet nem adunk.

Arra biztatjuk Önt, hogy mindannyiszor tegye mellre gyermekét, amikor erre neki igénye van, és ne korlátozza a szoptatás időtartamát.

Ha mindketten egészségesek, egész idő alatt együtt lesznek a gyermekágyas osztályon (baba-mama gyermekágyas elhelyezés, más néven rooming-in rendszer). Ez a szoros együttlét már a kórházban eltöltött rövid idő alatt segít abban, hogy az édesanya megtanulja gyermeke jelzéseit, köztük a korai éhségjeleket, és lehetőséget teremt a korlátozás nélküli, igény szerinti szoptatásra.

Azt ajánljuk, hogy kerülje cumisüveg, cumi és bimbóvédő használatát, legalább addig, amíg a kisbaba szopni tanul, mert ezek megváltoztatják a szopás módját és nehezítik a szoptatást.

Távozás előtt felvilágosítjuk Önöket arról, hogy a hazaadás után a szoptatással kapcsolatos tanácsért hova fordulhatnak. Erről írásban is tájékoztatást adunk.

Ha az anya teljes felvilágosítás után úgy dönt, hogy nem kívánja szoptatni gyermekét, döntését elfogadjuk, a tápszeres táplálással kapcsolatos tudnivalókról tájékoztatjuk és megmutatjuk, hogyan készítse el a tápszert. Ugyanígy járunk el azokban a ritka esetekben, amikor az újszülött nem
szoptatható, ill. ha orvosi javaslatra pótlásra szorul és megfelelő mennyiségű anyatej nem áll rendelkezésre.