Ultrahang vizsgálatok | Berettyó Szülészet

Oszályunkon a szülészeti és nőgyógyászati ultrahangvizsgálatokat Dr. Jánosy Gábor főorvos úr szakmai felügyelete mellett, Dr. Osváthné Major Rita FMF (Fetal Medicine Fundation – London) liszensszel rendelkező szonográfus végzi, a MASZNUT (Magyar Szülészeti-Nőgyógyászati Ultrahang Társaság) protokollja szerint. A korszerűen felszerelt rendelőnkben lehetőség van a nőgyógyászati, a medencefenék (perineális UH-vizeletvesztéses panaszok esetén), a terhesség tervezésének ideje alatt, peteérés vizsgálat (folliculometria) illetve a terhességi ultrahang vizsgálatok elvégzésére.

Az egészséges terhességek során 5 ultrahangos szűrővizsgálat javasolt.

0. szűrővizsgálat

A terhességi kor és a szülés várható időpontjának pontos megállapítása. A petezsák helyének, az embrió szívműködésének, az esetleges többesterhesség kimutatása.

I. szűrővizsgálat

A 12. terhességi héten végzett (FMF-nemzetközi protokoll szerint) ultrahangos vizsgálat célja a magzati anatómia megítélése. A fejlődési-, és a kromoszóma rendellenességekre utaló ultrahangjelek kimutatása. (tarkóredő (NT) mérés, orrcsont vizsgálata, ductus venosus Doppler vizsgálata) A placenta helyzetének, a magzatvíz mennyiségének megítélése.

II. szűrővizsgálat

A 18-20. terhességi hétben végzendő ultrahang-vizsgálat. Célja a magzati fejlődési rendellenességek vagy arra utaló ultrahang jelek kimutatása. A placenta helyzetének, a magzatvíz mennyiségének megítélése.

III. szűrővizsgálat

A 30-32. terhességi hétben végzendő ultrahang-vizsgálat. Célja a magzat fejlődési ütemének ellenőrzése. A magzatvíz mennyiségének, a placenta helyzetének, érettségének megítélése. Doppler vizsgálattal ellenőrizzük a köldök arteriában (arteria umbilicalis ) a keringést.

IV. szűrővizsgálat

36-38. terhességi hétben végzendő, és már a szülés kimenetelére informatív adatokat tartalmaz. Vizsgáljuk a magzat nagyságát ( biometria) a magzatvíz mennyiségét, a placenta helyzetét és érettségét. Doppler vizsgálattal ellenőrizzük a köldök arteriában ( arteria umbilicalis ) a keringést.

+ Flowmetria(blood flow /BF/) Magzati keringés vizsgálat.