Szoptatás | Berettyó Szülészet

„Abban a pillanatban, amikor a gyermek megszületik, megszületik az anya is. Soha nem létezett előtte. A nő létezett, de az anya még nem. Az anyaság valami teljesen új érzés.” Osho

Kedves Édesanyák!

Amikor ezeket a sorokat olvassák, akkor életük egyik legszebb, legmeghatározóbb eseménye a szülés, a születés utáni órákban vannak.

Az öröm, a boldog megpihenés rövid időszaka után újabb kihívások, feladatok várnak Önökre, hiszen az újszülött szoptatása, táplálása néha nem egyszerű feladat.

A kölcsönös tanulási időszak mind az anya- mind az újszülött számára számtalan nehézséget tartogathat. Ezt az időszakot megkönnyítendő állítottuk össze, mankónak, segítségnek ezt a rövid szoptatási tájékoztatót, mely reményeink szerint utat mutat a felmerülő kérdések sokaságában.

Bizonyára van már elképzelése arról, hogy hogyan fogja táplálni kisbabáját, akár még csak várja a megszületését, akár már a karjában tartja őt.

Néhány fontos információt szeretnék megosztani Önnel az újszülöttek táplálásával kapcsolatban. A szoptatás a csecsemő táplálás egészséges módja, mely számos előnnyel jár gyermeke, és Ön számára is.

Az anyatej a legteljesebb táplálék a kisbaba számára, mert minden szükséges tápanyagot megfelelő arányban tartalmaz, mennyisége a gyermek igényei szerint változik a nap folyamán. Könnyen emészthető, különböző ellenanyagokat tartalmaz, amely védi a fertőzésektől, erősíti immunrendszerét, csökkenti bizonyos allergiás megbetegedésének kialakulásának kockázatát. Az anyatej az idegrendszer érését segítő anyagot is tartalmaz.

Kutatások kimutatták, hogy a mesterségesen táplált (tápszert fogyasztó) csecsemők gyakrabban betegek, körükben több a gyomor- bélrendszeri, a légzőszervi megbetegedés, a középfülgyulladás, mint a szoptatott társaiknál. Az anyatejjel táplált  gyermekek között a későbbi életkorban kevesebb az elhízott, a cukorbeteg, a leukémiás. A szoptatott gyermekek arc-, fog-, és beszédfejlődése jobb, míg a cumisüvegből táplált gyermekeknek gyakrabban van szükségük fogszabályzásra és logopédiai kezelésre.

Kisbabája szoptatása során nemcsak táplálja őt, hanem különleges harmonikus kapcsolatba kerülnek egymással, ami a gyermek egész életére kihat: magabiztosabb lesz és jobban tűri a stresszt. A szoptatásnak jelentős szerepe van abban, hogy a gyermek veleszületett testi, lelki képességei optimálisan kifejlődjenek. Ezért én arra biztatom, hogy szoptasson!

A szoptatás az Ön egészségére is jótékony hatással van: szülés után elősegíti a méh összehúzódását, csökkenti a vérzést, segít a várandósság előtti testsúly visszaszerzésében, csökkenti a mell- és petefészekrák, a csontritkulás, a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Hazai és a világ egészségügyi szervezetei, szakemberei a hat hónapos korig tartó kizárólagos szoptatást, majd pedig – a kiegészítő táplálékok bevezetése mellett – a szoptatás folytatását javasolják két éves korig, vagy azon túl. Bár a szopást veleszületett reflexek segítik, a tejelválasztásban pedig különböző hormonoknak is van szerepe, azonban a megfelelő technikát az újszülöttnek és az édesanyának is tanulnia kell. Egy kis türelemmel és kitartással gyorsan mesterévé válnak.

Bőrkontaktus az első órákban

Az egészséges érett újszülött a szülés utáni 1-2. órában különösen éber és aktív, kész az első nagy találkozásra.

Szövődménymentes szülés után Önnek alkalma lesz bőrkontaktusban magához ölelni gyermekét. A kisbabát szárazra törlés után betakarva, közvetlenül az Ön mellkasára (bőrük érintkezve) helyezzük, és biztosítjuk zavartalan együttlétüket.

Amikor az újszülött a szopás iránt érdeklődést mutat, segítünk, ha szükséges.

A szülőszobai együttlét az anyát és az újszülöttet megnyugtatja, kedvező hatással van a kisbaba vérkeringésére és légzésére, segíti a méhen kívüli élethez való alkalmazkodását.

Az első szoptatásnak pedig számos jótékony hatása van:

– a szopás méhösszehúzódásokat vált ki, mely segíti a méhlepény mielőbbi távozását, csökkenti a vérzést,
– kisbabája a még puha mellből könnyebben megtanul szopni,
– a korán elkezdett és gyakori szoptatás hatására hamarabb bekövetkezik a tejbelövellés, gyermeke kevesebbet veszít súlyából, gyorsabban gyarapodásnak indul, ritkább a jelentős sárgaság és kevesebb szoptatási probléma lép fel,
– az újszülött azonnal megkapja az előtejet (kolosztrum), amelynek fontos szerepe van a fertőzések elleni védelemben.

A helyes szoptatási gyakorlat kialakításához szeretnék néhány tanácsot adni:

A szoptatás megkezdése előtt helyezkedjen el kényelmesen, hogy az együtt töltött idő mindkettejük számára kellemes élmény legyen. Székben ülve hátát és karját támassza meg párnával. Közvetlenül császármetszés után jobban eshet a fekvés, bár nehezebb megfordulni. Ezért mindenkinek egyénileg kell kitapasztalnia a számára legkényelmesebb testhelyzetet. Amikor hozzákezd a szoptatáshoz, figyeljen a következőkre:

– Mellre helyezéskor emelje a csecsemőt a mellbimbó magasságába, ehhez szüksége lehet egy párnára. Kisbabája az oldalán feküdjön, feje, válla, csípője egy vonalba legyen, és forduljon teljes testével az Ön teste felé.

– Mellét C alakban fogja meg, és a mellbimbót a csecsemő felső ajkához érintve várja meg, amíg nagyra nyitja a száját – mintha ásítana – és akkor húzza rá őt a mellére.

– A csecsemő jól van a mellen, ha:

+ olyan közel van, hogy a hasuk összeér

+ a bimbóudvar egy részét is bekapja
+ álla a melléhez ér
+ alsó és felső ajkai is kifelé fordulnak
+ nem érez fájdalmat a szoptatás alatt.

– Várja meg, hogy a kisbabája az első mellet alaposan kiürítse, mielőtt áttenné őt a másik mellre. Egyes csecsemőknek elég az egyik mell, míg mások minden szopáskor mindkét mellből szopnak. Az első napokban javasolt, hogy egy szoptatás alatt mindkét mellükre tegyék rá az újszülöttjüket.
– A szopás befejeztével ajánlatos a csecsemőt függőleges helyzetbe tartani, hogy az esetlegesen tejjel együtt lenyelt levegőt ki tudja „büfizni”.

Igény szerinti szoptatás, rooming-in rendszerű gyermekágyas elhelyezés

A csecsemő megfelelő tejellátását az biztosítja, ha igény szerint szoptatják. Ez azt jelenti, hogy az édesanya mindig mellre teszi a gyermeket, amikor ő jelzi, hogy szopni szeretne. Ez akkor tud maradéktalanul megvalósulni, ha az anya és a csecsemő egy szobában (rooming-in) van elhelyezve a gyermekágyas osztályon. Ez biztosítja, hogy megismerjék egymást, hogy Ön megtanulja felismerni az úgynevezett korai éhségjeleket, és mellre tehesse kisbabáját mindannyiszor, amikor ő erre érdeklődést mutat.

Az éjjel-nappali együttlét segíti a kötődés kialakulását, még abban az esetben is, ha nem szoptatja, vagy nem szoptathatja gyermekét. Ezért arra biztatom, hogy fejezze ki szándékát, hogy állandóan együtt lehessen gyermekével.

A második naptól kezdve a csecsemők gyakran ébrednek, és sűrűbben szeretnének szopni. Nem kell megvárni, míg sírni kezd, a kisbaba már akkor készen áll a szopásra, (korai éhségjelek) ha:

– gyors szemmozgások láthatóak a szemhéja alatt
– gügyögő hangokat hallat, vagy sóhajtozik
– szopó mozgást végez
– kezét szájához emeli, „keres”
– nyugtalanná válik.

Az újszülöttek és fiatal csecsemők 24 óra alatt legalább 8, de akár 12-16 alkalommal is szophatnak. Ha jól van a baba a mellen, akkor a hosszú és gyakori szoptatás sem sebesíti ki a mellbimbót. Amennyiben a kisbaba nem szopik legalább 8-szor 24 óra alatt, a szoptatáshoz ébreszteni szükséges. Ehhez kérje a nővérkék segítségét.

Az éjszakai szoptatás is nagyon fontos, mert ekkor több termelődik a tejtermelést serkentő hormonból, és az éjszakai szopás hiányában a mell fájdalmasan túltelítődhet.

A tejbelövellés általában a harmadik napon szokott megtörténni, ilyenkor a mell súlyos, meleg tapintatú, néha megkeményedik. A gyakori szoptatás, a meleg zuhany és gyengéd masszázs segíthet.

Túltelítődés esetén a fejés is szükségessé válhat. A kézi fejés megtanításában is segítéségére leszünk az újszülöttes nővérekkel és szülésnőkkel. Használhatja az otthonából hozott mellszívó készüléket is. A tej termelődését a mell kiürítése serkenti, minél több tej ürül ki a mellből, annál több tej termelődik. Azt javaslom, hogy kerülje a nyugtató cumit és cumisüveg használatát, mert ezek megváltoztatják a szopás módját, és megnehezítik a szoptatást.

Érdemes tudni, hogy az első napokban minden kisbaba veszít a születési súlyából, ez természetes. A súlycsökkenés a jó szoptatási gyakorlat mellett a 3-5. napon megáll, majd emelkedni kezd. 10-14 napos korra visszanyerik a születési súlyukat.

Jól megy a szoptatás, ha a csecsemő:

– legalább nyolcszor szopik 24 óra alatt, sokuk naponta 12-16-szor is. Éjszaka sem telik el 5 óránál hosszabb idő szoptatás nélkül.
– szopás közben hallhatóan nyel, és a szoptatás végére ellazul.
– a 3. naptól naponta legalább három széklete van, amely a negyedik naptól aranysárga színű, úgynevezett anyatejes széklet.
– az 5. naptól legalább 5-6 kellően nedves pelenkája van, vizelete víztiszta, vagy halványsárga
– a 10-14. napra visszanyeri születési súlyát

az anya melle a szoptatás végére megkönnyebbedik, felpuhul.

Amennyiben hazaadás után bármilyen szoptatással kapcsolatos kérdése merül fel, szívesen állok rendelkezésére: +36-30/635-1995 vagy meszmaresz@gmail.com címen, vagy érdeklődjön a lakóhelye közelében dolgozó szoptatási szaktanácsadóktól (www.ibclc.hu/tanacsado), illetve keressen fel egy szoptatást támogató baba-mama csoportot.

 

Boldog anyaságot, sikeres, hosszan tartó szoptatást kívánok!

                                                                                              Mészáros Mária
kórházi védőnő
IBCLC laktációs szaktanácsadó